Beste regissører (1895-nå) – Topp 5

Det er alltid morsomt å lage denne type topplister.  Det er simpelt, men fortsatt noe som kan by på interessant og spennende debatt. Tidligere denne uken postet jeg en toppliste hvor jeg tok for meg mine favoritt-filmer fra 2012, og kjente virkelig at jeg ville få ut enda en toppliste. Jeg gikk automatisk til to forskjellige muligheter; filmer jeg ser frem til i 2013, og favoritt regissører. I dag får dere sistnevnte, men dere må ikke vente for lenge på den andre.

Steve McQueen

05. Steve McQueen

Steve McQueen har med sine to spillefilmer kastet seg inn i mitt liv ulikt noen annen regissør. Han kom fra intent med «Hunger» i 2008, og introduserte meg ikke bare for Michael Fassbender, men også en mer moden fortellerteknikk. Dette gjenspeiles også i hans andre spillefilm, «Shame» hvor det noe morbide og kontroversielle plottet fungerte ypperlig.

McQueen tar sjanser på historier få andre tør, og som oftest blir substansløse klisjéer når det først skjer. Det står mye respekt i det, og McQueen er uten et sekunds tvil en av de beste nykommerne i regissør- og manusforfatter-yrket.

Fra høyre: Nicolas Winding Refn, drømmemannen (også kjent som Ryan Gosling)

Fra venstre: Nicolas Winding Refn, drømmemannen (også kjent som Ryan Gosling)

04. Nicolas Winding Refn

Det skal ikke legges skjul på at mitt forhold til Nicolas Winding Refn var nesten ikke eksisterende før 2011, når «Drive» kom på kino. Jeg hadde sett noe fra hans filmografi tidligere, men ble aldri helt oppslukt av det jeg så. Men med ”Drive”s enestående tone ga jeg han en ny sjanse, og det angrer jeg ikke på.

Refn har noen auteuriske grep som virkelig gir filmene hans et ekstra lag av stil, og som gjør de så mye kulere enn mange andre filmer. For det er nettopp det Refn gjør, han lager kul film. Det kan lett diskuteres at noen av de kanskje grenser mot å være substansløs i sin fortelling, men jeg blir aldri lei av å tre inn i et filmunivers han har skapt rett og slett fordi det er ulikt noe annet i dagens Hollywood.

Fincher

03. David Fincher

David Fincher var blant de første regissørene som virkelig beviste for meg at film kan være mer en tidsfordriv. De depressive og til tider melankolske filmene i hans filmografi tar meg med på noen møter som er mer enn simpel underholdning på en lørdagskveld. Finchers filmer blir i hodet mitt flere uker etter jeg har sett de for første gang, og han byr nok på den filmografien med flest filmer som jeg kan sitte meg ned å se når som helst.

Fra «Seven” til «The Social Network», og fra «Fight Club» til «The Girl with the Dragon Tattoo»  er det en ubeskrivelig gjensynsverdi som jeg ikke finner hos mange andre. Det er samfunnskritikk og underholdning smeltet sammen til en velsmakende luksusrett som jeg aldri blir mett av.

Anderson

02. Paul Thomas Anderson

I diskusjoner med venner og bekjente liker jeg å kalle Paul Thomas Anderson en av de beste i sitt felt. I situasjoner som dette, hvor jeg sitter skjult bak en PC-skjerm liker jeg å si at PTA er nåtidens beste regissør, rent objektivt.

Enten du liker filmer som «Boogie Nights», «Magnolia» eller «Punch Drunk Love» er det ikke til å legge skjul på hvor filmatisk mesterlig de alle er. Jeg unngikk også å nevne «There Will be Blood» fordi den står i en klasse for seg selv, såpass at jeg ser på den som en av de beste filmene gjennom tidene, i hvert fall de siste årene.

Det er lite som kan bli sagt om Paul Thomas Anderson som ikke allerede er sagt andre plasser, men han er en mester i sitt felt, og det håper jeg flere legger merke til i hans kommende film, «The Master»

Stanley Kubrick

01. Stanley Kubrick

Jeg sa David Fincher var én av de første regissørene som virkelig beviste for meg at film var mer enn tidsfordriv. Vel, Stanley Kubrick var den første. Det var «A Clockwork Orange» og «Dr. Strangelove: Or» som virkelig slo på den bryteren i hodet mitt, og når jeg senere fikk gravd dypt i regissørens filmer gikk det opp for meg at dette var noe jeg ville dedikere livet mitt til. Studieveien min er inspirert av Kubrick, fritidsdrivet mitt er inspirert av Kubrick og dessverre er også håret mitt inspirert av Kubrick.

Jeg blir kalt en ”fanboy” av folk når jeg snakker om regissører som Quentin Tarantino og Coen-brødrene, men om folk hadde latt meg snakke fritt om Kubrick ville jeg nok blitt kalt en løgner for å si at jeg er en ateist. Kubrick er ikke bare min favoritt, han har lagt igjen en utrolig mengde med inspirasjonskilder som resten av verden nyter godt av.

_____________________________________

Dette var da min liste. Nå kan du få lov å legge igjen din i kommentarfeltet under!

Advertisements

Kommenter her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s