VilVite-besøk om journalistikk

I et skoleprosjekt skal vi i 2MKB ved Årstad Videregående Skole i Bergen, blogge om forskjellige mediarelaterte ting. Det vil jeg poste under denne kategorien.

Forrige uke besøkte vi ved Medier og Kommunikasjons-linjen på Årstad Videregående Skole vitenskapssenteret i Bergen (VilVite). VilVite-senteret fungerer som et opplevelses- og læringssted for personer i alle aldre og legger stor vekt på utdanning innad forskjellige programfelt som naturfag, teknologi og journalistikk.

Sistnevnte var vårt interesseområde. Vi ble plasser i en medielab hvor en kort filmsnut ble spilt av, for at vi deretter skulle analysere den og dens budskap. Bryggen i Bergen, brann tar gullet og krig er bare noen av stikkordene som hører til bildene vi ble visst, men alle gikk under en fellesnevner, nyhetsrelevans. Vi diskuterte dette rask før vi gikk videre til hovedoppgaven som ble ledet av journalisten Per Jon Odéen.

Her ble vi delt inn i forskjellige grupper og tildelt forskjellige redaksjonsstasjoner. Her skulle hver og én av gruppene dekke en nyhetssak, både i papir- og nettavis. Når vi fikk forskjellige oppgaver fra redaksjonen gikk vi innom mange forskjellige journalistiske punkter. Som intervju, oppbygging, strategisk lansering og hvordan en bør formulere en artikkel som omhandler sensitive temaer.

VilVite-senteret i Bergen

VilVite-senteret i Bergen

Når vi var på «location» får å dekke en sak brukte vi en PDA, som var nervesystemet i hele denne testen. Vi gjorde fiktive intervjuer gjennom den, hvor kun intervjuobjektet snakket og vi valgte ett av flere svaralternativer. Dette skulle gi oss en ordentlig innsikt i hvordan en journalist ofte må jobbe med forskjellige saker og oppføre seg ovenfor intervjuobjekter. Dette var en fin erfaring til tross for at det meste vi «lærte» var ganske generell kunnskap, for meg.

Det som var interessant for min del var det redaksjonelle arbeidet hvor vi skulle diskutere hvilke saker og artikler som skulle bli publisert på nettet og hvilke som skulle i papiravisen. Redaksjonelt arbeid er noe jeg har litt erfaring med fra før (gjennom playstationspill.no) men det var spennende å diskutere egne prioriteringer og se hva som til slutt endte opp på trykk.

Etter å ha gjort de forskjellige oppgavene som tok oss fra ene enden av VilVite-senteret til en annen skulle vi gå gjennom det endelige resultatet sammen med Per Jon Odéen og to kollegaer av han. Dette var kanskje det mest interessante og lærerike ved hele opplevelsen, da en mann med så pass erfaring innen journalistikk kom med tilbakemeldinger og «leksjoner» på det vi hadde gjort i løp av dagen. Han kom med mange fine innspill og la frem forskjellige personlige eksempler på hvordan ting skal og ikke skal gjøres.

Advertisements

Kommenter her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s