Bedre enn Aaron Sorkin i Margin Call?

Jeg skal ikke lyve på meg interesse eller kunnskap for politikk og finans, men jeg kan kjenne igjen et velskrevet manus og en lovende rolleliste når jeg ser det.

Jeg er villig til å kalle finanskrisefilmen, Margin Call fjorårets The Social Network. En uttalelse som mange kanskje syntes er kontroversiell og urealistisk, men J.C. Chandor har virkelig levert et manus på Sorkin-nivå om ikke enda bedre. De tar begge opp hvert sitt tema som verken interesserer meg eller høres godt ut på arket, men når dialogen og skuespillerprestasjonene nærmer seg perfeksjon, er det ikke rart at en blir engasjert.

Kvelden før krisen

I Margin Call blir vi sendt inn i et finanskrisefritt, Amerika. Rettere sagt, en av landets investeringsbanker som for øyeblikket holder på å miste mange av sine ansatte grunnet permitteringer. Når Stanley Tuccis, karakter blir sendt hjem, gir ham et uferdig arbeid til en av sine kollegaer, Peter Sullivan (Zachary Quinto). Rett før heisdørene lukker mellom dem, blir to ord ytret til Sullivan, «Be carefull».

Som enhver mann med litt nysgjerrighet velger Sullivan å ta en titt på arbeidet og det han finner vil med stor sannsynlighet ødelegge selskapet fra innsiden. Noen av selskapets salgstall er så pass lav at om de synker med bare noen få prosent, vil de virkelig gå nedenom og hjem.

(Se trailer under for en bedre forklaring på hva som egentlig skjedde)

Nesten hele filmen tar plass i selskapets kontorlokaler, hvor de sitter å diskuterer det mulige utfallet av denne situasjonen. Slike handlingsforløp som dette kan fort bli kjedelig og langdrøyd, men igjen er det et bunnsolid manus i bakgrunnen av det hele. Dialogen er vanntett og dynamisk, samtidig som den fort blir klaustrofobisk i regihånden til Chandor som ofte velger å låse karakterene sine i statiske bilder, og ofte i mindre rom.

At dette er Chandors spillefilmdebut er utrolig, da det er tydelig at mannen har en slags kontroll i registolen mange bare kan drømme om. Det kommer også godt frem at rollelisten er av et stjernekaliber, hvor noen overrasket og andre gikk over forventingene.

Kevin Spacey i rollen som <i>Sam Rogers</i>

Kevin Spacey i rollen som <i>Sam Rogers</i>

Paul Bettany overrasket da spesielt. Jeg aldri har sett ham prestere stort bedre enn akseptabelt, men her briljerte han hver enste scene, som den nevrotiske toppmannen. Om du ser i oversikten i toppen av teksten, kan du se mange av de sentrale skuespillerne hvor spesielt Kevin Spacey, Zachary Quinto og Jeremy Irons gjorde det godt. Sistnevnte var til tider fryktelig intens, og om du ikke respekterte ham før, vil Margin Call tvinge deg til å gjøre det.

I Oscar-sesongen, som forøvrig tar plass i kveld, er Margin Call en perfekt film å nyte. Spesielt siden den er nominert til beste original manus. Jeg har hørt mange si at denne ikke passer for alle, spesielt ikke i en vennegjeng i helgen, men jeg vil si meg uenig da dette er en eksemplarisk thriller som følger de forventede konvensjonene, men går også lenger for å gi oss noe mer og originalt.

Advertisements

Kommenter her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s