Lange tagninger og ventetider i 2012?

I Stanley Kubricks Sci-fi-klassiker, 2001: A Space Odyssey er vi vitne til mange lange og langsomme tagninger. Da den først ble lansert i 1968, ble den ansett som en milepæl i filmverden, og for filminteresserte er det fortsatt en film av stor betydning. Den revolusjonerte sin sjanger, og mange krediterer ofte Star Wars-sagaen for å løfte Sci-fi i film, men A Space Odyssey er i min mening suverent overlegen rent filmatisk.

I dag (2012) er Sci-fi fortsatt en interessant sjanger, hvor mange regissører liker å hylle de forskjellige klassikerne, som nettopp Star Wars og A Space Odyssey, samt Alien-antologien. Det som da mangler, og det er ikke bare i film, er de lange og observerende tagningene som for meg skaper et ekstra lag av illusjon og mystikk. Selvsagt, med noen unntak og forbehold. Det som da kan diskuteres, er grunnen til at vi ikke lenger aksepterer lange tagninger- og ventetider.

Vi ser også dette på nettet, da vi fort lukker ned en side som laster for lenge og går videre til noe annet. Om en youtube-film laster for lenge, vil den også bli krysset bort ganske fort og vi tar til tastaturet for å søke den opp en annen plass. Dette er bare påstander, men det er vanskelig å si at det er langt ifra sannheten.

Illustrativt bilde av en youtube-film som laster

Illustrativt bilde av en youtube-film som laster

Det er vanskelig å si om det alltid har vært slik, eller om det kom med internett-generasjonen, men om vi igjen tar film (min ekspertise) som et eksempel kan det kanskje tyde på at det er et moderne «problem». Ridley Scott, som i 79 regisserte den første Alien-filmen, er i år klar med seriens «forløper», Prometheus. Det trengs ikke et kritisk blikk for å se at sistnevnte er pakket med eksplosive og hurtige sekvenser, mens Scotts Alien-film var en rolig og suspensful karaktertolkning.

Jeg tørr også å si at Scotts forrige film, Robin Hood var noe som kan kategoriseres som søppel og pompøst tull. Vi kan se mange slike eksempler i film, hvor Steve McQueen (Shame og Hunger) blir kritikerrost og hyllet på filmfestivaler, men blir oversett av publikum, mye grunnet de lange tagningene. Noen av mine venner som har sett Hunger, fortalte meg at de sovnet sent i filmen. De kunne ikke fortelle meg nøyaktig hvor og hvorfor, men det er nok tenkelig at det er den 20 minutters lange dialogscenen, hvor kameraet er 100% statisk, som har skylden.

Det er diskuterbart at vi er blitt ekstra rastløs og utålmodig siden internett ble en forbruksvare, og superraske bredbånd ble en husholdningsvare, men det finnes mange eksempler som virkelig styrker den tro at det er sant.

Liker du lange tagninger eller blir du rastløs av dem?

Advertisements

Kommenter her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s