Charlize Theron skaper gull i Young Adult

Young Adult er kanskje en av de mest kommersielle filmene som ble vist under Bergen Filmfest i år, men det var fortsatt ytterst få folk i kinosalen sammen med meg. Kanskje det norske publikum hadde sett gjennom markedsføringens ytre, som ønsket å fremstille den som en hysterisk komedie, mens filmen egentlig er noe helt annet. Noe mye bedre, en ultramørk komedie.

Filmen er en ganske dyp studie i menneskets ego, hvor vi fokuserer på den vakre Mavis Gary (Charlize Theron). En skyggeforfatter for en serie ungdomsbøker kalt, Young Adult, som er en direkte kopi av hennes liv. Mavis er rundt 40 årene, men lever fortsatt som skolens vakreste jente i en alder av 18. Uten noe solid å holde seg fast i, mister hun gnisten totalt, da hun skriver den siste boken i serien. Depressiv og alkoholisert, mottar hun en e-mail fra sin eks-kjæreste fra High School, som forklarer at han er blitt far. Dette tar hun som et rom om hjelp og bestemmer seg for å stjele ham tilbake.

Filmens historie er generelt ganske enkel, men det er karakterstudiet som virkelig skinner. Denne egoistiske drittungen (40 år) er så blindet fra selvinnsikt at hun bare ser andres feil og sulter etter å være perfekt, som på skolen. Til tider er denne patetiske tilværelsen skremmende å observere, hovedsaklig fordi, den ellers elegante, Charlize Theron bringer så mye emosjonelt til karakteren.

Det er få filmer som virkelig tør å utforske denne typer karakter, og enda færre som gjør det på en autentisk måte. Jeg har enda ikke sett Juno, som er Jason Reitman og Diablo Codys første sammerbeids-prosjekt, men nå er det tydelig at det er noe jeg må gjøre. Det som gjør Young Adult ekstra akseptabel som et filmatisk mesterverk er den mørke, men ikke påtrengende humoren den ligger frem. Til tider blir det nesten et kammerspill om egoisme og «dårlig» personlighet, noe Charlize Theron (igjen) gjør ypperlig og komedie-geniet, Patton Oswalt forsterker bare dette ekstra godt.

Young Adult premierer på kino 17. februar (i morgen). Se den!

Kommenter her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s