Frykten for en morsom og mainstream Oscar-utdeling

For de fleste filmfanatikere og cineaster er den årlige Oscar-utdelingen fra Acadamy Awards en storslagen og overlegen mulighet til å legge bena på bordet og la verdens selverklærte «filmeksperter» analysere og diskutere, nettopp denne industrien. Samt gi de beste på listen en verdig gullstatue som representerer seirende kvalitetsnivåer i denne industrien.

Denne utdelingen har i 83 år prisdelt storslagne mesterverk og ukjente indie-filmer for deres sterke identitetpraksiser og andre grunner. Siden mediakatastrofen under historiens første utdeling, hvor vinnerne ble avslørt av LA Times, har det nå prestisjefylte arrangementet lagt vekt på hemmelige annonseringer og utrolige tildekkede spillkort. Av god – og forståelig grunn.

Fjorårets utdeling var den første jeg så direkte av den enkle grunn at min filminteresse har spiret fra en hobby-film seer til en fanatiker på veldig kort tid. De aller fleste er nok også klar over at det forrige programmet var spekket til randen med dårlige vitser, kjedelige innslag og dårlige verter, noe som ikke er helt uvanlig for showet. Franco og Hathaway var ett miserabelt forsøk på å nå ut til det unge og «hippe» publikum som ønsket å se noen jevnaldrene idoler. Dette er selvsagt en flerfoldig problem. For det første er ingen av dem virkelig selvstendig eller gode til å improvisere og det andre faktum er at ingen av dem VAR virkelig publikumsfavoritter på den tiden.

Judd Apatows idé kan ødelegge hele utdelingen

De siste ukene, nesten månedene, har det kommende showet stått mye i sentrum av medias stikknål. Vi har hørt rykter om vertsfolket og programledere, gjester og annet. Ingen av dem har vært virkelig betryggende for å være helt ærlig. Eddie Murphy trakk seg fra å lede programmet når han venn og «mentor» Brett Ratner gjorde det samme. Deretter har det vært overraskende lite stuss om dette, og det virker nesten som om alt er under kontroll. Men hovedpoenget med denne artikkelen er å fremheve hvor dårlig idé Knocked Up-regissøren Judd Apatow har presset ut av kjeften sin.

I en nylig Twitter-oppdatering kom regissøren med denne idéen, som fort ble gjort om til et mediabluss. Han sier at en implementeringen av en egen «Komedie» kategori ville gjort under for Oscar-utdelingen, og gitt bedre vinner-muligheter for de som går under denne kategorien.

Han frembringer forskjellige grunnlag for dette, blant annet at «eksemplariske» komedier som The Hangover aldri vil kunne utkonkurrere Schindler’s Liste i en hvilken som helst kategori. Oscar-folka er en gjeng med filmfanatikere, som plasserer kinematografisk kvalitet over det sterke og «mainstreame» underholdnings faktoren og at de derfor vil overse nevnte komedie og andre.

Av god grunn!

Det Apatow og hans sympatisører ikke tar med i beregningen er det faktum at, det er vanskeligere og mer filmatisk utfordrende å lage en Oscar-nominert dramafilm enn en akseptabelt god komedie. Det er så ytterst få GODE komediefilmer at om en slik kategori vil se dagens lys, ville vi mest sannsynlig sett filmer som Grown Ups og Hall Pass på nominasjonslisten. Ikke bare ville dette vært en ubeklagelig synd ovenfor mange andre filmer på showet, men enkle filmseere ville presset det i ansiktet på oss cinefiler dag inn og dag ut.

Om dette blir akseptert, er det lett å begynne å tenke på hva som kommer etter. Skal vi implementere en egen «skrekk-kategori»? Listen vil bare fortsette og fortsette, og det årlige showet ville ikke blitt stort mer enn en portal for å hylle ALLE filmene som ble lansert det foregående året. Det bragden å bli nominert til en Oscar ville ikke lenger vært en milepæl, men heller en selvfølgelighet.

En film fortjener kun en Oscar-statue om den klarer å bli nominert til en av de allerede eksisterende kategoriene, det er mer enn nok av dem.

Hva tenker du om dette?

Advertisements

Kommenter her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s