BIFF 2011: In Time

Actionsjangeren har i de siste årene vært fylt til randen med uinspirerende popkorn-filmer som ikke yter til mer enn noen timer med underholdning. I de siste månedene har vi da sett noen forsøk på originalitet i nettopp denne sjanger-typen, med filmer som X-Men: First Class og Rise of the Planets of the Apes. Mange, inkludert meg selv trodde Andrew Niccols In Time ville bli lagt til i samme listen, spesielt med et slik fabelaktig produksjonslag.

Det In Time heller gir oss er enda en uinspirerende action-thriller som «stjeler» fra andre filmer og bommer totalt på sitt eget potensiale. Premisset er lovende og spennende, men hele utførelsen, fra skuespillerpresentasjoner til kamerautførelsen til Roger Deakins er ekstremt skuffende.

SPENNENDE PLOTT BORTKASTET PÅ HOLLYWOOD-KLIÈER

Jeg husker sommerferien i det vakre år 2010, jeg snublet over en Niccol-regissert film kun kjent som «Now», senere In Time. Med ett unikt og lovende synopsis og en midlertidig rolleliste som skinte av undervurdert og oversett talent var dette noe som virkelig pirret interessen min. Når Justin Timberlake og Amanday Sayfreid ble bekreftet som filmens hovedkarakterer og forskjellige trailere så dagens lys ble det smertefullt tydelig at Niccol og gjengen var blitt infisert av den konstant kjedelig «Hollywood-basillen».

I In Time-universet slutter alle å eldre fysisk når de fyller 25 år, deretter starer en klokke som viser hvor mye tid de har igjen før de dør, som for de fleste er ett år. Nå er all form av valuta kalkulert i tid og du er nødt til å arbeide, eller tjene tid på andre måter for å leve lenger enn til 26. Premisset med forskjellige tidssoner som skilte de rike og fattige, og et system som holder alt i orden er veldig spennende og hadde absolutt potensialet til å bli en klassisk Sci-Fy-film, men den gang ei.

Det er nesten essensielt å utforske et slikt univers, om det er å fortelle oss om forhistorien, hvordan systemet ble opprettet og hvorfor tidssonene har så mye å si. I In Time blir vi bare kastet inn i en fortelling, og blir tvunget til å akseptere det faktum at verden er endret kraftig, hvor de sniker seg unna å forklare systemet, med å si at ingen virkelig husker når det startet. Selvsagt finnes det mange filmer som ikke går inn i hver minste detalj om universet, men In Time tar virkelig kaken på å styre unna sin egen fortelling.

Ikke bare er det narrative bortkastet, men ingen av karakterene er særlig troverdig. Justin Timberlake overrasket til en vis grad, men han har fortsatt mye å lære når det kommer til emosjonelle scener. Men det var kun Vincet Kartheiser og Cillian Murphy som ga en akseptabel presentasjon, men selv dem skuffet litt. I slike tilfeller er det nok høyst sannsynlig at vi kan legge skylden på manusforfatter, men det er ikke lett å si noe konkret.

Filmen er også veldig uinspirerende da den tar fra veldig mange andre actionfilmer og er søppel på den visuelle fronten. Det er mange scener som ser vakker ut, men da er det mest fordi fotograf Roger Deakins holder det nivået vi har kommet til å forvente av ham (The Shawnshank Redemption, No Country for Old Men). Men sammenlignet med sine tidligere verker er det mye som ikke holder mål her.

KONKLUSJON:

In Time var en av årets mest potensielle titler innenfor Sci-Fi/Actionsjangeren, men bommer totalt allerede fra den første monologen fra Justin Timberlake. Den er uinspirerende fra start til slutt og klarer aldri å skape noe originalt eller eget, sett bort ifra premisset.

Rent kinematografisk er det mange mangler, men den lyser til i noen enkelte scener. Den gikk fra å være en spennende og original Sci-Fi-film til en kjedelig, med underholdende actionfilm.

Advertisements

Kommenter her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s